År 2050 förväntas befolkningen växa till 9-10 miljarder människor. Detta kan resultera i en ökning av efterfrågan på livsmedel med 70%. En ökad efterfrågan på mat i kombination med minskande tillgång på mark och brist på vatten innebär att skördarna måste öka för att förhindra ytterligare markanvändning och miljöskador. Palmolja är den mest högavkastande oljeväxten i världen och kan därför bidra till att möta de ökande livsmedelskraven och samtidigt minimera markanvändningen.
Palmolja pressas ur köttet av frukterna till oljepalmsträdet och palmkärnolja produceras från kärnan av frukten. Oljepalmer är högproduktiva och kan producera 4-10 gånger mer olja än andra vegetabiliska oljegrödor per enhet odlad mark. Indonesien och Malaysia producerar nästan 90% av världens palmolja och huserar storskaliga odlingar, som ofta är viktiga delar av den lokala ekonomin. 40% av palmoljan produceras av småbrukare som förlitar sig på palmodling som sin enda inkomstkälla. Palmolja spelar därför en viktig roll för att förbättra försörjningen för jordbrukare i utvecklingsländer. Olyckligtvis orsakar oljepalmsodling i vissa områden avskogning. Mark som en gång var täckt av tropisk skog har röjts och omvandlas till palmoljeplantager. Dessa tropiska skogar fungerar som viktiga kollager och utgör ett hem för ursprungsbefolkningen och ett stort antal växter och djur, inklusive utrotningshotade arter som orangutangen och Sumatratigern. Om dessa skogar förstörs skapas klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.
Det internationella samfundet, industrin, investerare och konsumenter är allt mer oroade över avskogning och den roll som jordbruksprodukter såsom palmolja spela när den orskar detta.