Raffinering

En glasskål med röd palmolja

Röd palmolja innan raffinering.

Obehandlad palmolja är naturligt rödaktig i färgen på grund av fruktköttets höga innehåll av karotenoider. Raffineringen renar, avfärgar och tar bort lukten från palmoljan. Raffineringsprocessen ger en mycket mångsidig olja, med viktiga funktionella egenskaper. Den kan sedan separeras i olika fraktioner, vars första steg är till en flytande fraktion (palmolein, ca 80%) och en fast fraktion (palmstearin, ca 20%). Dessa kan sedan bearbetas vidare för särskilda ändamål. Den flytande varianten används blanda annat som matolja och frityrolja. Den fasta palmstearinfraktionen används exempelvis till margarin, mixer, bakfetter och tvål.

Den råa palmkärnoljan raffineras sedan till ett stort antal råvaror som används i kemtekniska produkter som rengöringsmedel, kosmetik och emulgatorer. Vid krossning av palmkärnorna får man en fiberrik restprodukt, s.k. palmoljeexpeller. Den används som foder åt våra kreatur.

En biprodukt vid raffinering av både palmolja och palmkärnolja är PFAD (Palm (Kernel) Fatty Acid Distillates). Den består huvudsakligen av fria fettsyror, som måste avlägsnas innan oljan förädlas vidare till olika slutprodukter. PFAD används som råvara till biodiesel (HVO) och rengöringsprodukter, och till fler andra kemtekniska applikationer men också som ingrediens i djurfoder. Den är rik på E-vitamin, fytosteroler och skvalen som utvinns för användning i olika näringstillskott, livsmedel med hälsopåståenden och kosmetikprodukter.

Här nedan visas ett översiktligt schema över hur palmoljan raffineras till olika fraktioner och derivat, som i sin tur används till många olika produkter:

Palm and palm kernel supply chain

Här nedan visas ett översiktligt schema över hur palmkärnoljan raffineras till olika fraktioner och derivat, som i sin tur används till många olika produkter:

Schema över hur palmkärnoljan raffineras till olika fraktioner och derivat

Fortsätt läsa

Lär dig mer om fett i kosten

Palmolja och hälsa

Initiativ för hållbar palmolja i kosmetik- och hygienprodukter

Kosmetik- och hygienföretagens initiativ